image description
 

Аддзел БА РБІЦ 

Адраджаем родную зямлю разам!

  НДІ ПБіНС МНС Беларусі

Бяспечны агарод

Для напаўнення дадзенага раздзела сайта выкарыстаны «Рэкамендацыі па бяспечным пражыванні і вядзенню асабiстай падсобнай гаспадаркі ва ўмовах радыеактыўнага забруджвання тэрыторыі», падрыхтаваныя аўтарскім калектывам Рэспубліканскага навукова-даследчага унітарнага прадпрыемства «Інстытут радыялогіі»

У поўным аб'ёме названыя рэкамендацыі даступныя ў раздзеле сайта БА РБІЦ «Бібліятэка»

Радыёактыўнае забруджванне прадуктаў харчавання адносіцца да ліку галоўных фактараў, ад якіх залежыць доза ўнутранага апраменьвання чалавека. Для абмежавання паступлення радыенуклідаў у арганізм чалавека ў Рэспубліцы Беларусь устаноўлены дапушчальныя ўзроўні іх ўтрымання ў розных прадуктах (РДУ-99).

Дапушчальныя ўзроўні ўтрымання радыенуклідаў цэзію ў харчовых прадуктах і пітной вадзе

Дапушчальныя ўзроўні ўтрымання радыенуклідаў стронцыю

ВАЖНА ВЕДАЦЬ!

  • Ад таго, ці адпавядае прадукцыя з вашага агарода гэтым нарматывам, залежыць ваша здароўе!
  • Ўтрыманне радыенуклідаў у сельскагаспадарчых культурах залежыць ад шматлікіх фактараў: шчыльнасць забруджвання глебы, тып глебы, рэжым ўвільгатнення, віды і гатункі гадуюцца культур і інш.
  • Нават у населеных пунктах з нізкім узроўнем радыеактыўнага забруджвання ўтрыманне радыенуклідаў у прадуктах харчавання можа апынуцца вышэй дапушчальных узроўняў (у прыватнасці, у малацэ), калі выкарыстоўваюцца корму, нарыхтаваныя на землях, выведзеных з гаспадарчага выкарыстання.

НАЗАПАШВАННЯ РАДЫЕНУКЛІДАЎ АСНОЎНЫМІ АГАРОДНІННЫХ КУЛЬТУР

Розныя віды і гатункі агароднінных культур адрозніваюцца істотнымі адрозненнямі па ўзроўні назапашвання радыенуклідаў. Знізіць назапашванне радыенуклідаў у агароднінных культурах можна шляхам падбору культур і іх сартавога складу. Дадзены прыём дапаможа забяспечыць зніжэнне памераў пераходу радыенукліду цэзія ў гародніна ў 2-3 разы. Гэта неабходна ўлічваць пры апрацоўцы гародніны ва ўмовах радыеактыўнага забруджвання. Практычна ўсе гародніна (за выключэнне некаторых гатункаў бабоў) пры шчыльнасці забруджвання 137Cs менш за 15 Кi / км2 будуць адпавядаць дапушчальным узроўням. Калі ж вы імкнецеся вырасціць ураджай з найменшай колькасцю радыенуклідаў, улічыце гатункавыя адрозненні ў назапашванні радыенуклідаў некаторымі культурамі: чым ніжэй на схеме размешчана назва гатунку, тым менш дадзены гатунак назапашвае радыёнукліды.

ogorod01 (1).jpg ogorod02.jpg

А вось так «выстраіліся» розныя агароднінныя культуры, калі параўнаць іх па змяншэнні ўтрымання радыёактыўнага цэзія.

ogorod03.jpg

ВЫРОШЧВАННЯ ПЛАДОВА-ЯГАДНЫХ КУЛЬТУР

Пры апрацоўцы пладова-ягадных культур на забруджанай радыёнуклідамі тэрыторыі неабходна ўлічваць, што па назапашванні цэзія ягадныя культуры адрозніваюцца ў 2-5 разоў. Паслядоўнасць культур па ступені назапашвання радыенуклідаў у ягадах наступная (па змяншальнай): суніца садовая, парэчка чорная, парэчка чырвоная, агрэст.

ogorod04.jpg

На ўсёй тэрыторыі, дзе ў цяперашні час пражывае насельніцтва (шчыльнасць забруджвання 137Cs да 40 Кi / км2), назапашванне радыенуклідаў у пладовых культурах ў асноўным будзе ніжэй дапушчальных узроўняў. У той жа час, краявідныя і гатункавыя адрозненні па назапашванні радыенуклідаў пладова-ягаднымі культурамі досыць вялікія, таму рэкамендуецца апрацоўваць іх на глебах з шчыльнасцю забруджвання 137Cs да 20 Кi / км2 і 90Sr менш 0,2 Кі / км2. Пры больш высокай шчыльнасці радыеактыўнага забруджвання рэкамендуецца праводзіць радыеметрычных кантроль атрыманай прадукцыі.

КУЛЬТЫВАЦЫІ БУЛЬБЫ І АСНОЎНЫХ ЗБОЖЖАВЫХ КУЛЬТУР НА ХАРЧОВЫЯ МЭТЫ

У цяперашні час змест 137Cs ў бульбе і збожжавых культурах практычна заўсёды адпавядае дапушчальным узроўням, аднак магчымыя выпадкі перавышэння нарматываў, асабліва па 90Sr. Таму, пры вырошчванні збожжа і бульбы як харчавання (або для продажу) неабходна ўлічваць абмежаванні па шчыльнасці забруджвання тэрыторыі радыёнуклідамі і тыпах глеб. Адрозненні ў назапашванні радыенуклідаў рознымі відамі збожжавых культур, якія выкарыстоўваюцца на харчовыя мэты і для кормавытворчасці, прадстаўлены на малюнку.

ogorod05.jpg

Гарантаванае вытворчасць дадзеных культур на харчовыя мэты магчыма на добра акультураных глебах з шчыльнасцю забруджвання раллі 137Cs 40 Кi / км2.

На слаба акультураных глебах маюцца абмежаванні. У табліцы паказаны шчыльнасці забруджвання глеб (у Кі / км2), на якіх будзе атрымлівацца нарматыўна-чыстая прадукцыя.

Не рэкамендуецца апрацоўваць бульбу на харчовыя мэты на забруджаных радыёнуклідамі тарфяна-балотных глебах.

Адзначаны адрозненні ў назапашванні радыенуклідаў бульбай, звязаныя з сартавымі асаблівасцямі. Гатункі бульбы Аксаміт, Альтаір, Сантэо, Сінтэз, Арбіта нязначна адрозніваюцца па назапашванні 137Cs. Стронцыю больш за ўсіх назапашвае гатунак Арбіта. Звычайна раннія і сярэдняспелыя гатункі бульбы назапашваюць радыенукліды менш, чым позднеспелые.

ПРЫМЯНЕННЕ УГНАЕННЯЎ І ВАПНАВАННЯ ГЛЕБ

Сістэматычнае ўжыванне арганічных угнаенняў і вапнаванне глеб спрыяе значнага памяншэння пераходу радыенуклідаў у сельскагаспадарчыя культуры.

Ўнясенне гною, компостов і удобрительных сумесяў зніжае паступленне 137Cs ў расліны на 17-27%, 90Sr - да 32%, а таксама значна павялічвае ўраджай, ўзбагачае глебу арганічным рэчывам, паляпшае аграхімічныя ўласцівасці глебы.

Арганічныя ўгнаенні варта ўносіць пад агароднінныя культуры і харчовую бульбу ў колькасці 4,5 - 6 кг і больш на 1м2.

Вапнавыя ўгнаенні неабходна ўносіць адзін раз у 4-5 гадоў у дозе 3 - 6 кг / м2.

Не рэкамендуецца ўносіць і свежы гной у высокіх дозах, якія выклікаюць залішняе ўтрыманне нітратаў у ураджаі.

Як правіла, пячное ацяпленне з'яўляецца пераважным ў сельскай мясцовасці. Для ўгнаенні ў асабістых падсобных гаспадарках шырока выкарыстоўваецца печкавая попел. Яна ня ўсе пажыўныя рэчывы, неабходныя расліне, за выключэннем азоту. Колькасць пажыўных рэчываў залежыць ад згарэлага матэрыялу. Дзякуючы наяўнасці ў попеле вялікай колькасці калія і вуглякіслага кальцыя яна выкарыстоўваецца як калійнае ўгнаенне і для нейтралізацыі залішняй кіслотнасці глебы. Ўжываць попел можна на ўсіх глебах пад усе агароднінныя, пладовыя культуры і бульбу з разліку 50-60 г / м2. Эфектыўнасць попелу ўзмацняецца пры унясенні разам з гноем, торфам і перагноем.

ВАЖНА ПАМЯТАЦЬ!

  • Дазваляецца нарыхтоўваць паліўную драўніну з шчыльнасцю забруджвання 137Cs да 740 Бк / кг.
  • Выкарыстанне дроў з утрыманнем радыецэзія, якія перавышаюць дапушчальны ўзровень, выкліча забруджванне печаў, а попел, выкарыстоўваная ў якасці ўгнаенні на прысядзібным участку, - дадатковае забруджванне глебы.
  • Нарыхтоўку дроў на забруджаных тэрыторыях, у тым ліку і ламачча, неабходна праводзіць па дазволе лясніцтваў. Самавольная нарыхтоўка дроў можа прывесці да пагаршэння радыяцыйнай абстаноўкі ў доме і на прысядзібным участку.

Эфектыўным спосабам зніжэння паступлення радыенуклідаў у агародніну з'яўляецца прымяненне мінеральных угнаенняў. Пры нізкім змесце фасфатаў і калію ў глебах дозы фосфарных і калійных угнаенняў павінны быць не ніжэй 40-60 кг Р2О5 і 90-120 кг К2О на гектар. На глебах з утрыманнем фосфару больш за 250 мг і калія больш за 300 мг на 1 кг глебы прымяненне фосфарных і калійных угнаенняў малаэфектыўна. Дозы азотных угнаенняў павінны быць памяркоўнымі, паколькі багатае азотнае харчаванне, асабліва пры недахопе фосфару і калія, павялічвае паступленне радыенуклідаў у агароднінныя і пладова-ягадныя культуры.

На прысядзібных і дачных участках дозы мінеральных угнаенняў павінны складаць: для зялёных культур, гарбузы, кабачкоў, патысоны - да 40 г агароднай удобрительной сумесі на 1м2, для лука на репку, часныку - 50 г, для капусты - 60 г, агуркоў - 90 г , сталовых караняплодаў і таматаў - 100 г на м2. Пры унясенні угнаенняў пад таматы ў лункі на вядро кампоста дадаюць 70 г агароднай удобрительной сумесі. Замест агароднай удобрительной сумесі магчыма прымяненне нітрафоскі. Пад бульбу варта ўнесці 2-3 кг суперфосфата і 2-3 кг хлорыстага калія або калійнай салетры на 100 м2. Ўнясенне азотных угнаенняў варта абмежаваць да 1,5 кг карбаміду або 2 кг сульфату амонію на 100 м2.

Максімальна дапушчальныя дозы мінеральнага азоту не павінны перавышаць: для зялёных культур -6 г, лука на репку, часныку, морквы, радыскі -6 г, гарбузовых культур, буракоў сталовай і таматаў -12 г на м2 на фоне 6кг на 1 м2 гною, для агурка -9 г / м2, на фоне 12 кг / м2 гною, капусты -15 г / м2 на фоне 6кг / м2 гною.

Добры вынік па памяншэння ўтрымання ў ураджаі радыенуклідаў і нітратаў дае ўжыванне пад агароднінныя культуры новых форм павольна дзеючых карбаміду і сульфату амонію з дадаткамі гуматом і іншых біялагічна актыўных кампанентаў, якія выпускае Гродзенскае ВА "Азот". Для зніжэння паступлення радыенуклідаў у агароднінныя і ягадныя культуры асаблівую ўвагу трэба надаць падтрыманню высокай ступені насычанасці глеб кальцыем, магніем, каліем і аптымальнай рэакцыяй глебавай асяроддзя шляхам сістэматычнага ўнясення угнаенняў і вапны.

Для гароднінаводаў выпускаюцца агародныя, пладова-агародныя і кветкавыя сумесі. Яны ўтрымліваюць усе тры асноўных элемента харчавання - азот, фосфар і калій.

Агародная удобрительная сумесь утрымлівае: 5% азоту, 9% фосфару і 9% калія; пладова-ягадная - адпаведна: 6% азоту, 9,6% фосфару і 7,5% калія; кветкавая - 6,4% азоту, 9,6% фосфару і 6,4% калія.

ПРЫМЯНЕННЕ КУЛІНАРНЫХ ПРЫЁМАЎ ДЛЯ ЗНІЖЭННЯ РАДЫЕАКТЫЎНАГА  ЗАБРУДЖВАННЯ ПРАДУКТАЎ ХАРЧАВАННЯ

Змена ўзроўня забруджвання, часам вельмі і вельмі адчувальнае, дасягаецца ў выніку кулінарнай апрацоўкі радыёактыўнай сельскагаспадарчай прадукцыі, вырабленай на забруджанай тэрыторыі. Можна вылучыць тры катэгорыі прыёмаў апрацоўкі харчовай сыравіны: 1) ачыстка паверхні шляхам мыцця, споласкивания; 2) выбарчае выдаленне найбольш забруджаных частак прадукту, напрыклад, зняцце лупіны, выдаленне лісця і костак; 3) глыбокая перапрацоўка такімі метадамі, як вымочванне, марынавання, варэнне, выраб тварагу і сыру, расліннага алею.

ВАЖНА ПАМЯТАЦЬ!

  • Розныя спосабы прыгатавання ежы могуць прыводзіць як зніжэння, так і канцэнтраванні радыенуклідаў у гатовых да ўжывання прадуктах. Напрыклад, абязводжванне прадуктаў у выніку сушкі, вяленая, вымарожванне прыводзіць да павелічэння іх ўдзельнай актыўнасці.

Ніжэй прыведзены звесткі пра ўплыў асноўных кулінарных прыёмаў апрацоўкі гародніны, ягад, мяса на ўтрыманне радыенуклідаў 137Cs і 90Sr ў гатовых стравах.


Назад

 

Галасаванне
Все Анонимный опрос
Считаете ли вы работу специалистов Витебского областного управления МЧС эффективной?
Волшебная книга
Волшебная книга
Моб. приложение
Моб. приложение
Міністэрства
Закрыть
Зачыніць Зачыніць Зачыніць
Зачыніць

Центральный аппарат МЧС

Территориальные управления

Департаменты

Закрыть