image description
 

Аддзел БА РБІЦ 

Адраджаем родную зямлю разам!

  НДІ ПБіНС МНС Беларусі

Бяспечны агарод

Для напаўнення дадзенага раздзела сайта выкарыстаны «Рэкамендацыі па бяспечным пражыванні і вядзенню асабiстай падсобнай гаспадаркі ва ўмовах радыеактыўнага забруджвання тэрыторыі», падрыхтаваныя аўтарскім калектывам Рэспубліканскага навукова-даследчага унітарнага прадпрыемства «Інстытут радыялогіі»

У поўным аб'ёме названыя рэкамендацыі даступныя ў раздзеле сайта БА РБІЦ «Бібліятэка»

Радыёактыўнае забруджванне прадуктаў харчавання адносіцца да ліку галоўных фактараў, ад якіх залежыць доза ўнутранага апраменьвання чалавека. Для абмежавання паступлення радыенуклідаў у арганізм чалавека ў Рэспубліцы Беларусь устаноўлены дапушчальныя ўзроўні іх ўтрымання ў розных прадуктах (РДУ-99).

Дапушчальныя ўзроўні ўтрымання радыенуклідаў цэзію ў харчовых прадуктах і пітной вадзе

Дапушчальныя ўзроўні ўтрымання радыенуклідаў стронцыю

ВАЖНА ВЕДАЦЬ!

  • Ад таго, ці адпавядае прадукцыя з вашага агарода гэтым нарматывам, залежыць ваша здароўе!
  • Ўтрыманне радыенуклідаў у сельскагаспадарчых культурах залежыць ад шматлікіх фактараў: шчыльнасць забруджвання глебы, тып глебы, рэжым ўвільгатнення, віды і гатункі гадуюцца культур і інш.
  • Нават у населеных пунктах з нізкім узроўнем радыеактыўнага забруджвання ўтрыманне радыенуклідаў у прадуктах харчавання можа апынуцца вышэй дапушчальных узроўняў (у прыватнасці, у малацэ), калі выкарыстоўваюцца корму, нарыхтаваныя на землях, выведзеных з гаспадарчага выкарыстання.

НАЗАПАШВАННЯ РАДЫЕНУКЛІДАЎ АСНОЎНЫМІ АГАРОДНІННЫХ КУЛЬТУР

Розныя віды і гатункі агароднінных культур адрозніваюцца істотнымі адрозненнямі па ўзроўні назапашвання радыенуклідаў. Знізіць назапашванне радыенуклідаў у агароднінных культурах можна шляхам падбору культур і іх сартавога складу. Дадзены прыём дапаможа забяспечыць зніжэнне памераў пераходу радыенукліду цэзія ў гародніна ў 2-3 разы. Гэта неабходна ўлічваць пры апрацоўцы гародніны ва ўмовах радыеактыўнага забруджвання. Практычна ўсе гародніна (за выключэнне некаторых гатункаў бабоў) пры шчыльнасці забруджвання 137Cs менш за 15 Кi / км2 будуць адпавядаць дапушчальным узроўням. Калі ж вы імкнецеся вырасціць ураджай з найменшай колькасцю радыенуклідаў, улічыце гатункавыя адрозненні ў назапашванні радыенуклідаў некаторымі культурамі: чым ніжэй на схеме размешчана назва гатунку, тым менш дадзены гатунак назапашвае радыёнукліды.

ogorod01 (1).jpg ogorod02.jpg

А вось так «выстраіліся» розныя агароднінныя культуры, калі параўнаць іх па змяншэнні ўтрымання радыёактыўнага цэзія.

ogorod03.jpg

ВЫРОШЧВАННЯ ПЛАДОВА-ЯГАДНЫХ КУЛЬТУР

Пры апрацоўцы пладова-ягадных культур на забруджанай радыёнуклідамі тэрыторыі неабходна ўлічваць, што па назапашванні цэзія ягадныя культуры адрозніваюцца ў 2-5 разоў. Паслядоўнасць культур па ступені назапашвання радыенуклідаў у ягадах наступная (па змяншальнай): суніца садовая, парэчка чорная, парэчка чырвоная, агрэст.

ogorod04.jpg

На ўсёй тэрыторыі, дзе ў цяперашні час пражывае насельніцтва (шчыльнасць забруджвання 137Cs да 40 Кi / км2), назапашванне радыенуклідаў у пладовых культурах ў асноўным будзе ніжэй дапушчальных узроўняў. У той жа час, краявідныя і гатункавыя адрозненні па назапашванні радыенуклідаў пладова-ягаднымі культурамі досыць вялікія, таму рэкамендуецца апрацоўваць іх на глебах з шчыльнасцю забруджвання 137Cs да 20 Кi / км2 і 90Sr менш 0,2 Кі / км2. Пры больш высокай шчыльнасці радыеактыўнага забруджвання рэкамендуецца праводзіць радыеметрычных кантроль атрыманай прадукцыі.

КУЛЬТЫВАЦЫІ БУЛЬБЫ І АСНОЎНЫХ ЗБОЖЖАВЫХ КУЛЬТУР НА ХАРЧОВЫЯ МЭТЫ

У цяперашні час змест 137Cs ў бульбе і збожжавых культурах практычна заўсёды адпавядае дапушчальным узроўням, аднак магчымыя выпадкі перавышэння нарматываў, асабліва па 90Sr. Таму, пры вырошчванні збожжа і бульбы як харчавання (або для продажу) неабходна ўлічваць абмежаванні па шчыльнасці забруджвання тэрыторыі радыёнуклідамі і тыпах глеб. Адрозненні ў назапашванні радыенуклідаў рознымі відамі збожжавых культур, якія выкарыстоўваюцца на харчовыя мэты і для кормавытворчасці, прадстаўлены на малюнку.

ogorod05.jpg

Гарантаванае вытворчасць дадзеных культур на харчовыя мэты магчыма на добра акультураных глебах з шчыльнасцю забруджвання раллі 137Cs 40 Кi / км2.

На слаба акультураных глебах маюцца абмежаванні. У табліцы паказаны шчыльнасці забруджвання глеб (у Кі / км2), на якіх будзе атрымлівацца нарматыўна-чыстая прадукцыя.

Не рэкамендуецца апрацоўваць бульбу на харчовыя мэты на забруджаных радыёнуклідамі тарфяна-балотных глебах.

Адзначаны адрозненні ў назапашванні радыенуклідаў бульбай, звязаныя з сартавымі асаблівасцямі. Гатункі бульбы Аксаміт, Альтаір, Сантэо, Сінтэз, Арбіта нязначна адрозніваюцца па назапашванні 137Cs. Стронцыю больш за ўсіх назапашвае гатунак Арбіта. Звычайна раннія і сярэдняспелыя гатункі бульбы назапашваюць радыенукліды менш, чым позднеспелые.

ПРЫМЯНЕННЕ УГНАЕННЯЎ І ВАПНАВАННЯ ГЛЕБ

Сістэматычнае ўжыванне арганічных угнаенняў і вапнаванне глеб спрыяе значнага памяншэння пераходу радыенуклідаў у сельскагаспадарчыя культуры.

Ўнясенне гною, компостов і удобрительных сумесяў зніжае паступленне 137Cs ў расліны на 17-27%, 90Sr - да 32%, а таксама значна павялічвае ўраджай, ўзбагачае глебу арганічным рэчывам, паляпшае аграхімічныя ўласцівасці глебы.

Арганічныя ўгнаенні варта ўносіць пад агароднінныя культуры і харчовую бульбу ў колькасці 4,5 - 6 кг і больш на 1м2.

Вапнавыя ўгнаенні неабходна ўносіць адзін раз у 4-5 гадоў у дозе 3 - 6 кг / м2.

Не рэкамендуецца ўносіць і свежы гной у высокіх дозах, якія выклікаюць залішняе ўтрыманне нітратаў у ураджаі.

Як правіла, пячное ацяпленне з'яўляецца пераважным ў сельскай мясцовасці. Для ўгнаенні ў асабістых падсобных гаспадарках шырока выкарыстоўваецца печкавая попел. Яна ня ўсе пажыўныя рэчывы, неабходныя расліне, за выключэннем азоту. Колькасць пажыўных рэчываў залежыць ад згарэлага матэрыялу. Дзякуючы наяўнасці ў попеле вялікай колькасці калія і вуглякіслага кальцыя яна выкарыстоўваецца як калійнае ўгнаенне і для нейтралізацыі залішняй кіслотнасці глебы. Ўжываць попел можна на ўсіх глебах пад усе агароднінныя, пладовыя культуры і бульбу з разліку 50-60 г / м2. Эфектыўнасць попелу ўзмацняецца пры унясенні разам з гноем, торфам і перагноем.

ВАЖНА ПАМЯТАЦЬ!

  • Дазваляецца нарыхтоўваць паліўную драўніну з шчыльнасцю забруджвання 137Cs да 740 Бк / кг.
  • Выкарыстанне дроў з утрыманнем радыецэзія, якія перавышаюць дапушчальны ўзровень, выкліча забруджванне печаў, а попел, выкарыстоўваная ў якасці ўгнаенні на прысядзібным участку, - дадатковае забруджванне глебы.
  • Нарыхтоўку дроў на забруджаных тэрыторыях, у тым ліку і ламачча, неабходна праводзіць па дазволе лясніцтваў. Самавольная нарыхтоўка дроў можа прывесці да пагаршэння радыяцыйнай абстаноўкі ў доме і на прысядзібным участку.

Эфектыўным спосабам зніжэння паступлення радыенуклідаў у агародніну з'яўляецца прымяненне мінеральных угнаенняў. Пры нізкім змесце фасфатаў і калію ў глебах дозы фосфарных і калійных угнаенняў павінны быць не ніжэй 40-60 кг Р2О5 і 90-120 кг К2О на гектар. На глебах з утрыманнем фосфару больш за 250 мг і калія больш за 300 мг на 1 кг глебы прымяненне фосфарных і калійных угнаенняў малаэфектыўна. Дозы азотных угнаенняў павінны быць памяркоўнымі, паколькі багатае азотнае харчаванне, асабліва пры недахопе фосфару і калія, павялічвае паступленне радыенуклідаў у агароднінныя і пладова-ягадныя культуры.

На прысядзібных і дачных участках дозы мінеральных угнаенняў павінны складаць: для зялёных культур, гарбузы, кабачкоў, патысоны - да 40 г агароднай удобрительной сумесі на 1м2, для лука на репку, часныку - 50 г, для капусты - 60 г, агуркоў - 90 г , сталовых караняплодаў і таматаў - 100 г на м2. Пры унясенні угнаенняў пад таматы ў лункі на вядро кампоста дадаюць 70 г агароднай удобрительной сумесі. Замест агароднай удобрительной сумесі магчыма прымяненне нітрафоскі. Пад бульбу варта ўнесці 2-3 кг суперфосфата і 2-3 кг хлорыстага калія або калійнай салетры на 100 м2. Ўнясенне азотных угнаенняў варта абмежаваць да 1,5 кг карбаміду або 2 кг сульфату амонію на 100 м2.

Максімальна дапушчальныя дозы мінеральнага азоту не павінны перавышаць: для зялёных культур -6 г, лука на репку, часныку, морквы, радыскі -6 г, гарбузовых культур, буракоў сталовай і таматаў -12 г на м2 на фоне 6кг на 1 м2 гною, для агурка -9 г / м2, на фоне 12 кг / м2 гною, капусты -15 г / м2 на фоне 6кг / м2 гною.

Добры вынік па памяншэння ўтрымання ў ураджаі радыенуклідаў і нітратаў дае ўжыванне пад агароднінныя культуры новых форм павольна дзеючых карбаміду і сульфату амонію з дадаткамі гуматом і іншых біялагічна актыўных кампанентаў, якія выпускае Гродзенскае ВА "Азот". Для зніжэння паступлення радыенуклідаў у агароднінныя і ягадныя культуры асаблівую ўвагу трэба надаць падтрыманню высокай ступені насычанасці глеб кальцыем, магніем, каліем і аптымальнай рэакцыяй глебавай асяроддзя шляхам сістэматычнага ўнясення угнаенняў і вапны.

Для гароднінаводаў выпускаюцца агародныя, пладова-агародныя і кветкавыя сумесі. Яны ўтрымліваюць усе тры асноўных элемента харчавання - азот, фосфар і калій.

Агародная удобрительная сумесь утрымлівае: 5% азоту, 9% фосфару і 9% калія; пладова-ягадная - адпаведна: 6% азоту, 9,6% фосфару і 7,5% калія; кветкавая - 6,4% азоту, 9,6% фосфару і 6,4% калія.

ПРЫМЯНЕННЕ КУЛІНАРНЫХ ПРЫЁМАЎ ДЛЯ ЗНІЖЭННЯ РАДЫЕАКТЫЎНАГА  ЗАБРУДЖВАННЯ ПРАДУКТАЎ ХАРЧАВАННЯ

Змена ўзроўня забруджвання, часам вельмі і вельмі адчувальнае, дасягаецца ў выніку кулінарнай апрацоўкі радыёактыўнай сельскагаспадарчай прадукцыі, вырабленай на забруджанай тэрыторыі. Можна вылучыць тры катэгорыі прыёмаў апрацоўкі харчовай сыравіны: 1) ачыстка паверхні шляхам мыцця, споласкивания; 2) выбарчае выдаленне найбольш забруджаных частак прадукту, напрыклад, зняцце лупіны, выдаленне лісця і костак; 3) глыбокая перапрацоўка такімі метадамі, як вымочванне, марынавання, варэнне, выраб тварагу і сыру, расліннага алею.

ВАЖНА ПАМЯТАЦЬ!

  • Розныя спосабы прыгатавання ежы могуць прыводзіць як зніжэння, так і канцэнтраванні радыенуклідаў у гатовых да ўжывання прадуктах. Напрыклад, абязводжванне прадуктаў у выніку сушкі, вяленая, вымарожванне прыводзіць да павелічэння іх ўдзельнай актыўнасці.

Ніжэй прыведзены звесткі пра ўплыў асноўных кулінарных прыёмаў апрацоўкі гародніны, ягад, мяса на ўтрыманне радыенуклідаў 137Cs і 90Sr ў гатовых стравах.


Назад

 

Галасаванне
Волшебная книга
Волшебная книга
Моб. приложение
Моб. приложение
Міністэрства
Закрыть
Зачыніць Зачыніць Зачыніць
Зачыніць

Центральный аппарат МЧС

Территориальные управления

Департаменты

Закрыть